Kompot rabarbarowo – jabłowy ze skórką pomarańczy.

Dobra ! Zaczynamy TRADYCYJNIE!
Kto nie pamięta tego smaku z czasów dzieciństwa?

…gdy wracało się w upalny wieczór do domu, gdzie można było znaleźć, ku uciesze,
orzeźwiający kompot – symbol lata.

Lipiec to czas, kiedy możemy z łatwością dostać ten kwaskowaty owoc(?), warto to wykorzystać !
Kompot, jak kompot – banalny w kwestii przygotowania, a ile radości.
W mojej wersji z dodatkiem pomarańczy i jej skórki, która daje wyjątkowy aromat, a goździki dopełniają całość.

Z dodatkiem białego wina, bądź innego alkoholu, można serwować jako pącz, podczas grilla w gorące letnie wieczory !


P1060483

SKŁADNIKI:

  • 700 g jabłek – najlepiej twardych i soczystych
  • 300 g rabarbaru
  • 3 pomarańcze i skórka z 1,5 pomarańczy
  • 5 goździków
  • 4 litry wody
  • cukier do smaku – około 60 g
  1. Jabłka kroimy na 4 części i oddzielamy ogryzki.
  2. Rabarbar myjemy i oczyszczamy z tych najgrubszych włókien.
  3. Pomarańcze też starannie myjemy – będziemy przecież potrzebować skórki. Obieramy i dzielimy na cząstki.
  4. Wszystko ładujemy do dużego gara, dodajemy goździki, cukier i zalewamy wodą.
  5. Gotujemy na małym gazie około 1,5h.

Czas zależy od gatunku jabłek i grubości rabarbaru. Fajnie, żeby jabłka nie zamieniły się w puree… wtedy idealnie nadają się na lekką przekąskę bądź deser !


Do określania wartości odżywczych zawsze używam „MyNetDiary” – świetna aplikacja, o której napiszę trochę później. :- )

Aby ograniczyć ilość Kcal można cukier zastąpić stewią, fruktozą lub innymi zdrowszymi cukrami.
W przypadku kompotu ciężko jest określić ilość kalorii. Zależy to od ilości dodanego cukru oraz zjedzonych w porcji owoców…

Jednak  1 szklanka to mnóstwo witamin! Tego możecie być pewni!
Zarówno z grupy A i C, a znajdziemy w niej też wapń i żelazo.

Enjoy !

Reklamy

One thought on “Kompot rabarbarowo – jabłowy ze skórką pomarańczy.

  1. Pingback: Kompot rabarbarowo – jabłowy ze skórką pomarańczy. | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s