Pełnoziarnista Tarta! Tuńczyk, mozzarella i Bawole Serca. Bez tłuszczu !

Tarta, czy Quiche… kwestia sporna…

Ale jedynym poważnym sporem przy stole jaki może się przytrafić, to o ostatni jej kawałek! ;- )

Jako że aktualnie przebywam na ziemiach Francuskich, nie sposób się obszeć temu prostemu a jakże wykwintnemu daniu.
Dzisiaj propozycja połączenia tuńczyka (z dodatkiem który Cię na pewno zaskoczy!), mozzarelli, oliwek z bawolimi sercami.

Kupujesz gotowe ciasto kruche w supermarkecie?

Natychmiast przestań ! Większość tych ruloników zawiera głównie tłuszcze + węglowodany (proste).
Zrobienie takiego ciasta jest bezproblemowe, tańsze i o wiele smaczniejsze! Istnieje wiele przepisów. Moje ulubione bazuje na mące pełnoziarnistej, jajkach i… jogurcie naturalnym!


P1060511-001 P1060513-001
P1060502-001
Składniki:

Na Ciasto – forma 24 cm:

  • 170 g mąki pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jaja
  • łyżeczka oliwy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na Nadzienie:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego i musztardy
  • kulka mozzarelli w zalewie
  • 100 g jogurtu naturalnego (polecam grecki lub gęsty Bakoma)
  • 2 średnie jajka
  • duży pomidor ( TAK! Bawole serce to rodzaj pomidora )
  • garść oliwek
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • pieprz i rozmaryn lub inne ulubione zioła

Zaczynamy od ciasta. Fajnie żeby miało czas odpocząć w zamrażarce, około 20 min.

  1. Bełtamy jaja z jogurtem i resztą składników, po czym dodajemy mąkę i ugniatamy do połączenia.
                                                  O. Taka filozofia! Mówiłam, że banalne ! :- )
    Wkładamy do woreczka i do zamrażarki.
    Nastaw w między czasie piekarnik na 190 stopni i zajmij się nadzieniem.
  2. Gdy piekarnik już czeka, ciasto wałkujemy dość cienko, na średnicę tuż większą niż ma nasza forma i ją nim starannie wykładamy.
  3. Pieczemy przez 10-15 min.
    W związku z tym, że ciasto trochę rośnie, dobrym trikiem jest wyciąć koło z papieru do pieczenia, położyć je na środku i przygnieść groszkami ceramicznymi, albo czymkolwiek co możesz wsadzić do 190 stopni. Ale jeżeli nie masz takiej opcji, to się nie przejmuj. Się przygniecie się ściereczką. ;- )

… zabieramy się za „wisienkę na torcie”.

  1. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i w misce mieszamy z musztardą ( Dijon ❤ ) i ketchupem. Doda mu to bardziej wyrazistego smaku!
  2. Robimy miksturę z jaj, jogurtu i dodajemy kwasek i pieprz.
  3. Ciasto już gotowe? To nakładamy na nie tuńczyka i delikatnie zalewamy miksturą, żeby uniknąć zamieszania ( jak to złowrogo brzmi…:- P )
  4. Układamy pokrojoną mozzarellę, pomidory i oliwki. Posypujemy ziołami.
  5. Pieczemy jakieś 20-25 min, tak aby nasze małe arcydzieło miało złoty kolor.

Taka forma to 5 porządnych porcji po 300 g. Najlepiej smakuje z zieloną sałatą u boku i oczywiście, jak to we Francji, lampką wina.

1 porcja to:

  • 340 Kcal
  • 12 g tłuszczu
  • 29 g węglowodanów w tym aż 4,5 g błonnika
  • 29 g białka

Totalna bomba białkowa dla osób dbających o sylwetkę! Plus złożone węglowodany. Świetna odżywka dla mięśni po dużym wysiłku. Znasz zasadę 30 g/30 g ?


Wróćmy na chwilę do tematu gotowych ciast filo… tłuszcze z których są zrobione są często mieszaniną tłuszczów zwierzęcych z tłuszczami ratyfikowanymi… czyli trans… ukrywanymi pod nazwą: inne tłuszcze roślinne, olej palmowy, tłuszcz utwardzony.

Czy wiesz, że w Ameryce jest zakaz ich używania?
 http://www.rynekzdrowia.pl/Polityka-zdrowotna/USA-chca-zakazac-uzywania-tluszczow-trans,135704,14.html ).

Mam nadzieję, że zastanowisz się zanim następnym razem po nie sięgniesz ;- )

xoxo

Reklamy

One thought on “Pełnoziarnista Tarta! Tuńczyk, mozzarella i Bawole Serca. Bez tłuszczu !

  1. Pingback: Pełnoziarnista Tarta! Tuńczyk, mozzarella i Bawole Serca. Bez tłuszczu ! | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s