Soczysta Pełnoziarnista Tarta z jabłkami i suszonymi śliwkami z nutą cynamonu

Moim zdaniem jabłka zostały stożone do wszelkich wypieków i mięs. Zdrowe, dostępne 365 dni w roku… a Polska jest jednym z największych ich producentów. Nie ma opcji! Trzeba z nimi pokombinować!

A dzisiaj było tak…
… 14 lipiec. Święto we Francji.

A tu spontaniczny piknik.
Jest mąka, są jabłka, jajka i jogurt.
No to pieczemy szybką tarte !

Soczyste jabłka zanurzone w cynamonowej zalewie jogurtowej z aromatycznymi suszonymi śliwkami.
Do tego, oczywiście, ciasto pełnoziarniste.


P1060550-001Składniki:

Ciasto – forma 24 cm:

  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g jogurtu naturalnego ( polecam Gesty Bakoma, lub grecki )
  • 2 średnie jaja
  • 2 łyżeczki miękkiego masła
  • 25 g cukru ( bądź stewii, fruktozy etc. Uwaga na proporcje ! )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

  • 5 mniejszych soczystych jabłek ok. 0,5 kg
  • ok. 10 suszonych śliwek  ok. 70 g
  • 2 średnie jaja
  • 150 g jogurtu
  • 20 g cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Najlepsze śliwki to takie, którymi nie ma możliwości rozbić szyby: -P Czyli nie wysuszone na przysłowiowy wiór.
Spróbuj kupić takie z pestkami. Zazwyczaj są one bardziej miękkie.
Pamiętaj, żeby ZAWSZE wszystkie składniki były temperatury pokojowej !

Zaczynamy od ciasta. Fajnie żeby miało czas odpocząć w zamrażarce, około 20 min.

  1. Bełtamy jaja z jogurtem i resztą składników, po czym dodajemy mąkę i ugniatamy do połączenia. Ciasto NIE POWINNO BYĆ LEPKIE ! Ani zbyt twarde.
  2. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki.
  3. Nastaw w między czasie piekarnik na 190 stopni i zajmij się nadzieniem.
  4. Gdy piekarnik już czeka, ciasto wałkujemy dość cienko, na średnicę tuż większą niż ma nasza forma i ją nim starannie wykładamy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  5. Pieczemy przez 10-15 min.
    W związku z tym, że ciasto trochę rośnie, dobrym trikiem jest wyciąć koło z papieru do pieczenia, położyć je na środku i przygnieść groszkami ceramicznymi, albo czymkolwiek co możesz wsadzić do 190 stopni. Ale jeżeli nie masz takiej opcji, to się nie przejmuj.

Nadzienie… 

  • Bełtamy jajka z jogurtem, cukrem i przyprawami.
  • Kroimy jabłka na 4 części, usuwamy gniazdo i dzielimy na dość cienkie półksiężyce.
  • Przekrajmy śliwki na 4 części i ew. usuwamy pestki.
  • Jabłka układamy ściśle obok siebie na cieście, na wierzch kładziemy śliwki i zalewamy równolegle miksturą.

Owoce nie będą w niej pływać. O to właśnie chodzi ! Aby jajka z jogurtem dodały aromatu i związały całość.

  • Pieczemy do momentu złotego koloru jabłek, czyli około 40-50 minut, w 190 stopniach.

Jedna tarta wystarcza na jakieś 6 kawałków.

1 porcja (200 g )to:

  • 280 kCal,
  • 6,2 g tłuszczu,
  • 50 g węglowodanów, z czego 6,2 g to błonnik! a tylko 13 g to cukier!
  • 10 g białka

Wydawać by się mogło, że 50 g to sporo węglowodanów jak na taki kawałek… jednak są to złożone węglowodany, a cukry to głównie te pochodzące z owoców. Czyli te lepsze dla nas!
Dla porównania: taki tam popularny batonik z karmelem i czekoladą, po którego bardzo łatwo sięgnąć stojąc w kolejce w supermarkecie, ma 33 g w 50 g produktu!


 

Jako, że głównym składnikiem tarty są jabłka, kilka słów o tym dlaczego warto o nich pamiętać i mieć tuż obok w podróży, na przerwie lub po posiłku na deser:

  • Fruktoza i glukoza szybko dodadzą Ci energii.
  • Soczysty miąższ zawierający kwasy, głównie jabłkowy i cytrynowy, znakomicie orzeźwia, gasi pragnienie i pobudza trawienie.
  • Potas (w 100 g 144 mg), ważny w profilaktyce dolegliwości układu krążenia i systemu nerwowego.
  • Witamina C i żelazo działają krwiotwórczo oraz poprawiają odporność organizmu.
  • Pektyny (jest ich najwięcej w skórce i ogryzku) oczyszczają  organizm z niestrawionych resztek, regulują florę bakteryjną jelit, działają przeciw zaparciom i ograniczają wchłanianie cholesterolu.
  • Jabłka zawierają również sporo flawonoidów, nazywanych często „eliksirami młodości”.
  • Chociaż są kwaśne, odkwaszają organizm, bo są w nich zasadowe sole mineralne.
  • Działają moczopędnie, więc odtruwają.
  • Zawierają krzem, dzięki czemu poprawią kondycję Twojej skóry, włosów i paznokci.

Do dzieła!

XoXo

 

Reklamy

One thought on “Soczysta Pełnoziarnista Tarta z jabłkami i suszonymi śliwkami z nutą cynamonu

  1. Pingback: Pudding z jabłkami w karmelu, węgierkami i owsianą kruszonką | Czyli Szu-Szu cookuje...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s