Fajitas. Kurczę. Pełnoziarnista Tortilla + Nierozłączne sosy – Guacamole, Gaspaccio i Najlepszy Czosnkowy.

Pozycja za którą przepada każdy. Niezależnie od wieku ! < 3 Jak zwykle, według zasady:
Po co kupować, jak można zrobić?

Najlepsza Tortilla na Świecie.
Orzeźwiające Gaspaccio,
Delikatne Guacamole,
niezastąpiony Jogurtowy Sos Czosnkowy,
który czeka zawsze w lodówce..
.

Ketchup i majonez ? E…E…E…i inne ulepszacze smaku. Daje Ci przepis na 3 świetne, niezastąpione i uniwersalne dodatki. Do chipsów, pizzy, mięs i… Fajitas.

Aromatyczny, soczysty kurczak, kolorowa papryka, delikatna cebulka i tyyyyyle sosów ile chcesz.
A wszystko zawinięte w chrupiącą, Home Made, pełnoziarnistą tortillę. 


P1060586-002P1060581-002

Pełnoziarnista Tortilla 7 placków (17 cm średnicy):

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  1. Wyrabiamy ciasto łącząc wszystkie składniki. Ma być zwarte i w żadnym wypadku nie ma się kleić! W razie potrzeby dodaj trochę mąki, albo wody.
  2. Formujemy 6 równych kulek i cienko rozwałkowujemy na średnicę odpowiadającą naszej patelni. Można położyć na patelni i delikatnie przejechać nożem krawędzie. 
  3. Smażymy na suchej patelni około 45 sekund z każdej strony, tuż przed podaniem.

Farsz:

  • 500 g piersi kurczaka
  • przyprawy: pieprz, sól morska, oregano, słodka papryka, kmin rzymski, ciut cynamonu
  • 3 papryki różnego koloru
  • 3 cebule
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia
  1. Kroimy pierś kurczaka wzdłuż, a następnie na cienkie paski. Dodajemy łyżkę oliwy, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
  2. Kroimy cebulę w piórka, dodajemy szczyptę soli i smażymy na małej ilości tłuszczu, na delikatnym ogniu. Sól, to taki mój mały trik. Dzięki niej, cebula będzie bardziej słodka i szybciej się zeszkli. Przekładamy do miseczki.
  3. Kroimy paprykę w paski i podsmażamy, aż będzie bardziej miękka, ale dalej trochę chrupiąca.
  4. Wrzucamy na gorącą patelnię kurczaka i smażymy na dużym ogniu. Nie dodaję żadnego oleju, ponieważ był w marynacie. Poczekaj aż dobrze się zarumieni, dopiero potem przewróć. Dzięki szybkiemu smażeniu na dużym ogniu, będzie bardziej soczysty. Uważaj, żeby nie przypalić !

Każdy ma swoje ulubione smaki. Sos to w końcu COŚ, co ma dopełniać smak naszego dania.
Jeden woli bardziej wyczuwalny aromat ziół, inny gdy bardziej piecze w podniebienie, a jeszcze inny dodaje więcej soli.
Dlatego właśnie poniższe przepisy dają dowolność.

P1060622-001 Guacamole:

  • 2 miękkie awokado
  • 1 średni pomidor
  • 1 duży ząbek czosnku
  • posiekana kolendra
  • pół małej posiekanej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz ostrej papryki cayenne
  • możesz też dodać tabasco, pół papryczki chilli
  • łyżka oliwy z oliwek
  1. Awokado obieramy, kroimy i rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałeczki i posiekaną drobno cebulę i czosnek i kolendrę.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem cayenne, sokiem z cytryny.
  4. Dorzucamy papryczkę (tabasco).
  5. Wstawiamy do lodówki na jakiś czas.

P1060637-001 Gaspaccio:

  • 700 g miękkich pomidorów
  • 1/3 ogórka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/3 czerwonej papryki
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • jeżeli lubisz ostre dodaj pieprzu cayenne, pół papryczki chilli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu winnego
  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać.
  2. Kroimy na małe kawałki pomidora (najlepiej robić to bezpośrednio na sicie zawieszonym nad miską – dzięki temu zachowamy sok).
  3. Dodajemy pokrojonego na malutkie kawałki ogórka, posiekaną cebulę i czerwoną paprykę.
  4. Wlewamy oliwę, sok z cytryny i ocet.
  5. Doprawiamy ostrą papryką i cukrem.

Jogurtowy Sos Czosnkowy:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • koperek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy koperek i pół łyżeczki miodu. Dodajemy soku z cytryny soli i pieprzu według uznania.

Postaw wszystko na stole ! Niech każdy się cieszy, częstuje i nakłada wszystkiego na swój placek, tyle ile tylko chce. 


Wartości odżywcze 1 placka (70 g):

  • 262 kCal
  • 7,3 g tłuszczu
  • 46 g węglowodanów
  • 7,4 g białka

Wartości odżywcze farszu (170 g):

  • 164 kCal
  • 7,6 g tłuszczu
  • 6,8 g węglowodanów
  • 18 g białka

Porcja Guacamole (50 g):

  • 73 kCal
  • 5,1 g tłuszczu
  • 5,8 g węglowodanów
  • 2,2 g białka

Porcja Gaspaccio (55 g):

  • 17 kCal
  • 1 g tłuszczu
  • 1,7 g węglowodanów
  • 0,5 g protein

Porcja Sosu Czosnkowego (55 g):

  • 59 kCal
  • 2,5 g tłuszczu
  • 6,3 g węglowodanów
  • 3,4 g białka

Zastanawialiście się jak to jest, że hiszpanie, włosi, francuzi, grecy i inni mieszkańcy gorących krajów,  jedzą duże posiłki, często późnym wieczorem, piją litry wina... a właśnie w tych krajach statystycznie jest najmniejszy procent otyłości?

Co łączy te kraje? Oliwa! Są to przecież jej najwięksi producenci. 

Często osoby odchudzające się próbują wyeliminować Tłuszcz do Zera.
To jest NAJWIĘKSZY BŁĄD! 
 Wysokokaloryczne… ale [zawsze jest jakieś ale ;)]…

  • Nie dość, że smakuje fenomenalnie, to ma również szereg właściwości leczniczych.
  • Jest tłuszczem, ale paradoksalnie, sprzymierzeńcem odchudzających się. Badania naukowe wykazały, iż metabolizm osób, które spożywają łyżkę oliwy z oliwek na czczo, przed śniadaniem, działa o 60 % szybciej i sprawniej niż metabolizm osób, które tego nie robią.
  • Ponadto pobudza pracę jelit i wydzielanie żółci, co w efekcie ułatwia trawienie innych tłuszczów, wspomaga także walkę z nadmiarem cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
  • Jest również skarbnicą przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia.

Jak wynika z zapisów historycznych, o niezwykłych właściwościach oliwy z oliwek wiedzieli już starożytni Grecy – nazywali ją bowiem płynnym złotem, a Ateńczycy startujący w igrzyskach olimpijskich smarowali nią swoje ciała tuż przed zawodami.

A co z Awokado? Co raz bardziej doceniane w naszym kraju?

Jeśli się odchudzasz, w Twoim menu nie powinno go zabraknąć.
Awokado, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, nazywane jest masłem leśnym bo…

  • Tak jak w  przypadku oliwy z oliwek są to wyłącznie nienasycone kwasy tłuszczowe i omega-3: obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają serce oraz układ krążenia. 
  • Podkręca metabolizm. Owoce te są bogate w włókna, które przyczyniają się do szybkiego spalania tłuszczu i zapobiega nagłym skokom cukru we krwi.
  • Składniki odżywcze i enzymy zmniejszają stany zapalne w żołądku. To również poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych.
  • Są kopalnią witamin, kwasu foliowego i potasu, dlatego poleca się spożywanie ich po treningu.

 No dobra, ale co z tłuszczami zwierzęcymi?

Jogurty Zero, Light to Zło! 

Tłuszcze, które są w nich zawarte pozwalają przyswoić elementy odżywcze.
Proces odtłuszczania zabija większość dobrych bakterii, a żeby nadrobić walory smakowe producenci często dodają więcej substancji słodzących i poprawiających smak.

Wybieraj nabiał o średniej ilości tłuszczu.
Śmietanę zastąp jogurtem greckim, albo naturalnym – ale NIGDY, nie ZERO !!
Zrezygnuj lepiej z tłustych mięs i masła… które możesz przecież zastąpić awokado ;- )

A do poczytania:
http://wyborcza.pl/1,75400,16052173,Swiat_tyje_na_potege__A_Polska_wraz_z_nim.html

Wiem, że będzie wam smakować!
XoXo

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Fajitas. Kurczę. Pełnoziarnista Tortilla + Nierozłączne sosy – Guacamole, Gaspaccio i Najlepszy Czosnkowy.

  1. Pingback: Pełnoziarniste świderki z wędzonym łososiem w sosie pomidorowo – jogurtowym | Czyli Szu-Szu cookuje...

  2. Pingback: Pieczona makrela z masełkiem cytrynowo – czosnkowym i koperkiem. Z pachnącymi rozmarynem warzywami | Czyli Szu-Szu cookuje...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s