Hiszpańska Tortilla Ziemniaczana z Chorizo i cebulą

Ostatnio na blogu pisałam o tortilli meksykańskiej, teraz przyszedł czas na ta ziemniaczana!
Zawsze fajna pozycja na obiad z rodzina lub wieczór ze znajomymi.

Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które zazwyczaj są w domu
(chorizo można zastąpić przecież inna wędlina).

Moja, zrobiona z młodych ziemniaczków prosto z ogrodu, delikatnych wiejskich jajek z mocnym akcentem pikantnej kiełbasy Chorizo podsmażonej razem z cebulka, niespodziewanie szybko zniknęła ze stołu….

a myślałam ze zrobiłam za dużo… ;- )


P1060651
Porcja dla 7 osób!

  • 750 g ziemniaków
  •  3 większe cebule pokrojone w piórka
  •  7 jaj
  •  250 g jogurtu naturalnego
  •  150 g ostrego Chorizo
  •  70 g sera żółtego (najlepiej typu cheddar)
  •  Do przyprawienia oregano, sol i pieprz
  •  Duuuuża patelnia z grubym dnem (najlepiej taka, która można wsadzić do piekarnika)
  1. Kroimy ziemniaki w talarki i gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie.
  2. Kroimy cebule w piórka i podsmażamy ja razem z plasterkami chorizo– najlepiej na tej samej patelni, na której będziemy później robić nasze danie – w ten sposób unikniemy dodawania zbędnego tłuszczu, a cebula złapie niesamowity aromat kiełbasy.
  3. W misce robimy miksturę jajeczno – jogurtowa– najpierw rozbełtaj jaja, a dopiero potem dodaj jogurt, sol, pieprz i szczyptę oregano.
  4. Podsmażona cebulkę z kiełbasa przekładamy na papier kuchenny, do odsączenia zbędnego tłuszczu. Wybieramy na bok kilka plasterków chorizo, do dekoracji.
  5. Na patelni układamy podgotowane wcześniej talarki, po każdej warstwie dodając trochę cebuli i chorizo, na ostatniej warstwie układając odłożone wcześniej plasterki.
  6. Na małym gazie smażymy nasza tortille, a po 3 minutach delikatnie, równomiernie rozlewamy miksturę jajeczna i obsypujemy startym serem.
  7. Na małym ogniu smażymy przez 10-15 min. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, aż mikstura się zetnie a ser będzie miał zloty kolor.

Jeżeli nie masz patelni, którą można włożyć do piekarnika…
Zadanie może być trochę trudniejsze… ale jak najbardziej wykonalne !

  1. Weź talerz (albo nawet i tace) o większej średnicy niż patelnia.
  2. Gdy mikstura jajeczna będzie już dość ścięta (może to potrwać więcej niz 15 min…), upewnij się szpatułką, ze nic nie przywarło do patelni.
  3. Przyłóż talerz do patelni i pewnym ruchem obróć ja do góry nogami, następnie delikatnie zsuń tortille druga strona spowrotem na patelnie i smaż przez kolejne 5-8 minut.

Możesz tez po prostu użyć naczynia żaroodpornego! Poukładaj wszystko w nim warstwami, zalej mikstura i zapiecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut.


cropped-p1060471.jpg

Jedna porcja ( ok. 300 g) to:

  • 306 kCal
  • 15 g tłuszczu
  • 30 g węglowodanów
  • 13 g białka

Ziemniak nie taki zły, także dla osób dbających o linie !

Przez niektórych ziemniaki są uważane za bezwartościowe i tuczące… w rzeczywistości jednak zawierają niewiele kalorii bo 75 kCal w 100 g.

  • Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych kartoflach. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg!
  • Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (tym mniej, im jaśniejszy miąższ).
  • Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę.

Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie!

Pamiętaj, aby myc je przed obieraniem jak i po nim, ponieważ wiele gleb zawiera metale ciężkie. Dzięki porządnemu myciu, możemy ograniczyć ich przedostawanie się do naszych posiłków.
Nie obieraj ich zbyt grubo, ponieważ najwięcej minerałów kryje się, jak zwykle, tuż pod skórka.

Smacznego !
XoXo

Reklamy

One thought on “Hiszpańska Tortilla Ziemniaczana z Chorizo i cebulą

  1. Pingback: Hiszpańska Tortilla Ziemniaczana z Chorizo i cebulą | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s