Kurczak pachnący dalekim wschodem w Kremowym sosie z Migdałami w towarzystwie Ciecierzycy

Uwielbiam kuchnie orientu. Jej bogactwo aromatów, wyważenie smaków, połączenie pikantności ze słodyczą…
Jedyne co ogranicza to wyobraźnia i… przyprawy znajdujące się w szafce ;- )
Szkoda, ze w Polsce jest tak mało dobrych restauracji…

Natchnęło mnie dzisiaj na coś orientalnego. I wyszło małe cudo!

Ciecierzyca ze swoim delikatnym orzechowym posmakiem świetnie się komponuje z kurczakiem w aromatycznym, kremowym sosie z lekkiej śmietany, sera ricotta i migdałów.

Trzeba spróbować!  


P1060832-001

Porcja dla 3 osób:

  • 100 g suchej ciecierzycy lub 1 puszka
  • 250 g piersi kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera ricotta
  • 150 g śmietany 12% (można tez zastąpić jogurtem gęstym)
  • ok. 50 ml mleka
  • 60 g płatków migdałów
  • łyżeczka miodu
  • imbir – kawałek wielkosci kciuka, starty / płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku ( jeszcze lepiej jeżeli masz pastę w zasięgu reki)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka ziarenek papryczki chili, albo pieprz cayenne
  • biały pieprz
  • sol
  • posiekana kolendra
  • sok z polowy cytryny
  • oliwa
  1. Zalewamy ciecierzyce wodą (lekko ponad jej poziom) i odstawiamy na minimum 3 godziny. Po tym czasie dodajemy wody i gotujemy około 30 min.
  2. Kroimy kurczaka w paski, dodajemy wszystkie przyprawy i łyżkę oliwy. Odstawiamy na chwile. A następnie smażymy na dużym ogniu.
    Sekretem, dzięki któremu moja pierś z kurczaka jest zawsze soczysta, jest smażenie jej na dużym ogniu na jednej stronie, aż się zarumieni, potem tylko na chwile przerzucenie jej na drugą i zdjęcie z patelni.
    W ten sposób wszystkie soki zostają w mięsie i jest ono bardzo delikatne.
  3. Pokrojoną cebulę w piórka i czosnek solimy i szklimy na małej ilości tłuszczu.
  4. Zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy śmietankę i ricottę. Dokładnie mieszamy i wracamy na palnik.
  5. Na drugiej, suchej patelni, prażymy migdały – uwaga żeby nie przypalić!
  6. Po około 3 min ( jak śmietanka i ser się podgrzeją) do sosu dodajemy kurczaka i miód.
  7. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się ładnie połączy – około 10 min. Dodajemy trochę mleka (tak aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu).
  8. Doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i kolendrę oraz prażone migdały.
  9. Podajemy z ciecierzycą (może być trochę chrupiąca – moim zdaniem taka jest najlepsza ;- ) ), obsypujemy płatkami migdałów.

1 porcja sosu zawiera:
  • 380 kCal
  • 23 g tłuszczu
  • 14 g węglowodanów
  • 32 g białka

Do tego trzeba doliczyć cieciorkę. Warto zauważyć, że ze 100 g suchego produktu, robi się 200 g ugotowanego!

Kuchnia indyjska to jedna z najzdrowszych kuchni świata.

Przyprawy mają właściwości lecznicze i dzięki nim indyjska dieta jest lekkostrawna.
  • Wiele tradycyjnych potraw zawiera cebulę i czosnek – działają przeciwbakteryjnie.
  • Świeży imbir – pobudza trawienie i neutralizuje toksyny.
  • Kuchnia indyjska nie może się obyć bez kminku indyjskiego (nazywany w Europie kminem rzymskim) –  to podstawowa przyprawa do curry, ryżu, fasoli – przeciwdziała niestrawności, łagodzi bóle brzucha.
  • Kolendra – nadaje potrawom świeży smak i aromat, ułatwia trawienie pokarmów bogatych w skrobie, jest naturalnym środkiem moczopędnym i alkalizującym.
  • Chili – to jemu jedzenie zawdzięcza ostry smak, pobudza krążenie, dezynfekuje i zapobiega rozwojowi pasożytów.
  • Barwiąca jedzenie na żółto kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność.

Zastanawialiście się, dlaczego kuchnie krajów o gorącym klimacie zawierają przeważnie pikantne potrawy?
Po pierwsze, takie jedzenie dłużej zachowuje świeżość, bowiem później staje się pożywką dla bakterii.
Ale co najważniejsze, po ostrym jedzeniu podnosi się temperatura wewnętrzną ciała, dzięki czemu łatwiej znieść upał. Co więcej, pije się większą ilość wody, co powoduje wydalanie większej ilości potu, a z potem też toksyn z organizmu.

XoXo

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s