Ewidentnie moje ulubione śniadanie. W każdy weekend, gdy mam trochę więcej czasu, wojuje mikserem – ku zdziwieniu francuzów, bo jak można w ogóle jeść jajka na śniadanie?! Tłumaczenie, że jaja są nierozłącznym elementem polskiego śniadania, w różnych postaciach, wprawia ich w jeszcze większe zdziwienie…).
Po wielu eksperymentach, w końcu mogę śmiało powiedzieć, że są Idealne!
Jogurt sprawia, że omlety są niesamowicie delikatne.
Mega puszyste i super żółte dzięki porządnemu ubiciu białek i żółtek z cukrem.
No i ten aromat wanilii…
Składniki na 4 omlety:
- 5 jaj
- 1 cukier waniliowy ( plus łyżeczka cukru, jeżeli lubisz bardziej słodko )
- 100 g jogurtu naturalnego z mleka koziego ( u mnie 3,8 % tłuszczu )
- szczypta soli
- łyżka mąki
- 3/4 łyżeczki miękkiego masła
- ćwiartka melona
- Oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych miseczek – pamiętaj, że jajka w temperaturze pokojowej dają o wiele więcej piany! Co więcej, możesz nawet je włożyć do gorącej wody na 20 min – wówczas będzie jej jeszcze więcej (taki trik się wykorzystuje podczas robienia biszkoptu genueńskiego).
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy, do otrzymania jasno żółtej piany, dodajemy jogurt i miękkie masło i jeszcze chwile miksujemy.
- Dolewamy po trochę żółtek do piany z białek i miksujemy na średnich obrotach, aż wszystko ładnie się połączy.
- Przesiewamy mąkę do białek i delikatnie mieszamy szpatułką ( lub na najniższych obrotach miksera, ale jest to bardziej ryzykowne dla piany).
- Ja smażę je bez dodatku tłuszczu na małym ogniu.
- Podajemy z jogurtem i melonem.
1 omlet (120 g) :
- 140 kCal
- 8 g tłuszczu
- 8,7 g węglowodanów
- 9,4 g białka
Jajka.
Do niedawna dość kontrowersyjny temat na temat ich walorów dla organizmu, ze względu na zawartość cholesterolu.
- Jednak jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest potrzebny do syntezy wielu ważnych biologicznie czynnych cząsteczek, tj.: hormonów płciowych, witaminy D3 i jej metabolitów, glikozydów nasercowych oraz kwasów żółciowych.
- Jedno średnie jajko dostarcza około 7 g białka. Ze wszystkich produktów odznacza się ono najbogatszym składem aminokwasowym, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy których organizm ludzki nie wytwarza.
- Ponadto jajka zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę, które są naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu zaćmy i degradacji plamki żółtej.
- Następny cenny składnik to lecytyna – odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu, a także przewodu pokarmowego.
- Jajka mają również bardzo różnorodny skład witamin i minerałów – nie zawierają jedynie witaminy C, natomiast dużo witaminy A, D, E, B i innych. Wszystkie najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku.
W zdrowym odżywianiu i diecie odchudzającej jajka odgrywają ważną rolę ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą – w małej objętości olbrzymia ilość cennych substancji – oraz długotrwałe uczucie sytości po ich zjedzeniu
Czy wiesz co oznaczają cyferki na stemplu, znajdującym się na każdym jajku?
Pierwsze 3 pozycje to sposób w jaki kury były hodowane + kraj.- 0 – z produkcji ekologicznej
- 1 – z chowu na wolnym wybiegu
- 2 – z chowu ściółkowego
- 3 – z chowu klatkowego
Spróbuj kiedyś ugotowane jajko 1PL i 3PL – jestem pewna, że poczujesz olbrzymią różnicę.
XoXo
ale cukier WANILIOWY czy WANILINOWY? bo to wielka różnica.
PolubieniePolubienie
Masz racje ! Dużo osób nawet nie zauważa tej małej literówki 😉 Zawsze ten z prawdziwa wanilia! 🙂
PolubieniePolubienie
Pingback: Delikatny omlet na kozim jogurcie pachnący wanilią z soczystym melonem | Przepisy na ?
Pingback: Omlet a la Clafoutis z brzoskwiniami i prażonymi migdałami z dodatkiem waniliowego karmelu | Czyli Szu-Szu cookuje...