Delikatny omlet na kozim jogurcie pachnący wanilią z soczystym melonem

Ewidentnie moje ulubione śniadanie. W każdy weekend, gdy mam trochę więcej czasu, wojuje mikserem – ku zdziwieniu francuzów, bo jak można w ogóle jeść jajka na śniadanie?! Tłumaczenie, że jaja są nierozłącznym elementem polskiego śniadania, w różnych postaciach, wprawia ich w jeszcze większe zdziwienie…).

Po wielu eksperymentach, w końcu mogę śmiało powiedzieć, że są Idealne!

Jogurt sprawia, że omlety są niesamowicie delikatne.
Mega puszyste i super żółte dzięki porządnemu ubiciu białek i żółtek z cukrem.
No i ten aromat wanilii…


P1060837
Składniki na 4 omlety:

  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy ( plus łyżeczka cukru, jeżeli lubisz bardziej słodko )
  • 100 g jogurtu naturalnego z mleka koziego ( u mnie 3,8 % tłuszczu )
  • szczypta soli
  • łyżka mąki
  • 3/4 łyżeczki miękkiego masła
  • ćwiartka melona
  1. Oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych miseczek – pamiętaj, że jajka w temperaturze pokojowej dają o wiele więcej piany! Co więcej, możesz nawet je włożyć do gorącej wody na 20 min – wówczas będzie jej jeszcze więcej (taki trik się wykorzystuje podczas robienia biszkoptu genueńskiego).
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  3. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy, do otrzymania jasno żółtej piany, dodajemy jogurt i miękkie masło i jeszcze chwile miksujemy.
  4. Dolewamy po trochę żółtek do piany z białek i miksujemy na średnich obrotach, aż wszystko ładnie się połączy.
  5. Przesiewamy mąkę do białek i delikatnie mieszamy szpatułką ( lub na najniższych obrotach miksera, ale jest to bardziej ryzykowne dla piany).
  6. Ja smażę je bez dodatku tłuszczu na małym ogniu.
  7. Podajemy z jogurtem i melonem.

1 omlet (120 g) :

  • 140 kCal
  • 8 g tłuszczu
  • 8,7 g węglowodanów
  • 9,4 g białka

Jajka.

Do niedawna dość kontrowersyjny temat na temat ich walorów dla organizmu, ze względu na zawartość cholesterolu.

  • Jednak jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest potrzebny do syntezy wielu ważnych biologicznie czynnych cząsteczek, tj.: hormonów płciowych, witaminy D3 i jej metabolitów, glikozydów nasercowych oraz kwasów żółciowych.
  • Jedno średnie jajko dostarcza około 7 g białka. Ze wszystkich produktów odznacza się ono najbogatszym składem aminokwasowym, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy których organizm ludzki nie wytwarza.
  • Ponadto jajka zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę, które są naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu zaćmy i degradacji plamki żółtej.
  • Następny cenny składnik to lecytyna – odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu, a także przewodu pokarmowego.
  • Jajka mają również bardzo różnorodny skład witamin i minerałów – nie zawierają jedynie witaminy C, natomiast dużo witaminy A, D, E, B i innych. Wszystkie najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku.

    W zdrowym odżywianiu i diecie odchudzającej jajka odgrywają ważną rolę ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą – w małej objętości olbrzymia ilość cennych substancji – oraz długotrwałe uczucie sytości po ich zjedzeniu

    Czy wiesz co oznaczają cyferki na stemplu, znajdującym się na każdym jajku?
    Pierwsze 3 pozycje to sposób w jaki kury były hodowane + kraj. 

    • 0 – z produkcji ekologicznej
    • 1 – z chowu na wolnym wybiegu
    • 2 – z chowu ściółkowego
    • 3 – z chowu klatkowego

 Spróbuj kiedyś ugotowane jajko 1PL i 3PL – jestem pewna, że poczujesz olbrzymią różnicę.

XoXo

Reklamy

4 thoughts on “Delikatny omlet na kozim jogurcie pachnący wanilią z soczystym melonem

  1. Pingback: Delikatny omlet na kozim jogurcie pachnący wanilią z soczystym melonem | Przepisy na ?

  2. Pingback: Omlet a la Clafoutis z brzoskwiniami i prażonymi migdałami z dodatkiem waniliowego karmelu | Czyli Szu-Szu cookuje...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s