Pieczona makrela z masełkiem cytrynowo – czosnkowym i koperkiem. Z pachnącymi rozmarynem warzywami

Uwielbiam makrelę wędzoną.
Ale jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować jej świeżej… a szkoda ;- )

Aby wydobyć jej delikatny, maślany smak dodaję jedynie masełko cytrynowo – czosnkowe z dodatkiem koperku.
Z pieczonymi warzywami, pachnącymi rozmarynem u boku?
Super !

Makrela ma charakterystyczny smak. Jest miękka i rozpływająca się w ustach, jednak nie mdła ( jak inne białe ryby np. karp…) i nie tak tłusta ( jak np. łosoś).
Według mnie wyważenie aromatów ziół użytych w tym daniu jest idealne.


P1070004

Na 2 porcje:

  • 2 świeże makrele, najlepiej jeszcze z całym… wnętrzem ( tak wiem, że patroszenie to nie za bardzo przyjemne, humanitarne i ładnie pachnące… zadanie, ale mamy wówczas pewność, że ryba będzie świeża)
  • 2 kawałki folii aluminiowej

Masełko do ryby:

  • łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • papryka
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa
  1. Czosnek siekamy i dokładnie mieszamy z masłem, sokiem z cytryny, suszonym koperkiem. Dodajemy sól i pieprz.
  2. Makrele patroszymy rozcinając podbrzusze, usuwamy też oczy i skrzela. I płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
  3. Środek ryby smarujemy masełkiem i zawijamy w filię.
  4. Odstawiamy na bok.
  5. Warzywa kroimy w talarki i w dużym naczyniu żaroodpornym dobrze mieszamy z 2 łyżkami oliwy, rozmarynem i pieprzem. Uwaga ! Warzywa solimy dopiero pod koniec pieczenia, żeby nie traciły minerałów odżywczych! 
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Od czasu do czasu mieszając.
  7. Po tym czasie wkładamy do piekarnika ryby i pieczemy jeszcze 15 – 20 minut Moja rybka (ok. 200 g) była w piekarniku 20 min i wydaje mi się, że 15 min by w zupełności starczyło. )
  8. Układamy na talerzu. Jeżeli masz ochotę możesz serwować z sosem pomidorowo – warzywnym u boku, albo sosem czosnkowym.

    1 porcja to: 

  • ok. 560 kCal
  • 42 g tłuszczu
  • 22 g węglowodanów
  • 39 g białka

Ilość tłuszczu ciężko oszacować, ponieważ podczas pieczenia masło razem z tłuszczem wytopionym z ryby ( makrela wg tabel zawiera około 12g/ 100 g produktu). Jednak są to bardzo zdrowe tłuszcze!

Podsumowując mimo ponad 40 g w posiłku osoby dbające o linie nie muszą się stresować !

Więcej o wpływie tłuszczu na organizm i jego rodzajach, możesz przeczytać pod postem na
Pełnoziarniste Fajitas z Guacamole, Gaspaccio i najlepszym sosem czosnkowym.

XoXo

 
Dieta Śródziemnomorska

Reklamy

One thought on “Pieczona makrela z masełkiem cytrynowo – czosnkowym i koperkiem. Z pachnącymi rozmarynem warzywami

  1. Pingback: Pieczona makrela z masełkiem cytrynowo – czosnkowym i koperkiem. Z pachnącymi rozmarynem warzywami | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s