Polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie grzybowym z kaszą gryczaną

Sezonowo. Grzybowo.

Myślę, że miłość do chodzenia na grzyby wynosi się z domu ;- ) Ja jestem zawsze pierwsza chętna, aby iść do lasu ( tylko trochę mniej aby je później oczyszczać… ). Według mnie to idealny sport ! A przede wszystkim relax i odpoczynek od miejskiego hałasu.

Oto przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z suszonych grzybów. U boku kasza gryczana i ogórki kiszone. Jak tradycja nakazała :- )


P1070313

Przepis na 3 porcje:

  • 350 g polędwiczek wieprzowych
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeży liść laurowy
  • 250 ml śmietany 10%
  • Mała gałązka rozmarynu ( ok. 7 cm )
  • 400 ml wody
  • Pół kostki rosołowej – wołowej
  • Pieprz, sól
  • kasza gryczana i ogórki do podania.
  1. Zalewamy grzyby wodą i moczymy przynajmniej 2 h.
  2. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na małej ilości tłuszczu. Gdy już miękkie dodajemy odsączone ( wodę zostawiamy!! ) i pokrojone grzyby.
  3. Polędwiczki kroimy w kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron, tylko aby się ścięły. Nie smażymy na rumiano! Wówczas będą idealnie miękkie.
  4. Do cebuli i grzybów dodajemy zarumienione mięso i podlewamy ok. 100 ml wody. Smażymy, do czasu aż się wywar trochę zredukuje.
  5. Dolewamy kolejną turę wywaru, dodajemy liść laurowy, rozmaryn i kostkę rosołową.
  6. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy mięso z grzybami przez około 20-30 minut, podlewając grzybowym wywarem ewentualnie wodą w razie potrzeby.
  7. Do kubeczka ze śmietaną dodajemy trochę sosu, aby załagodzić różnicę temperatur i zapobiec ewentualnemu zważeniu się jej. Dolewamy ją powoli do sosu energicznie mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
  8. W razie potrzeby możemy zagęścić sos łyżką lub dwiema mąki.

1 porcja sosu to:

  • 238 kcal
  • 11 g tłuszczu
  • 7,7 g węglowodanów
  • 28 g białka
Reklamy

One thought on “Polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie grzybowym z kaszą gryczaną

  1. Pingback: Polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie grzybowym z kaszą gryczaną | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s