Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem

Typowa polska, śląska „sałatka” do niedzielnego obiadu.

Ulubiona… zaraz po ogórkach babci ;- )

Pyszna,   zarówno na zimno jak i na ciepło. Słodko – kwaśna, delikatnie chrupiąca… 


P1070260-001

  • 0,5 kg czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • łyżka mąki
  • 150 – 250 ml wody
  1. Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na małej ilości tłuszczu.
  2. Kapustę szatkujemy i podsmażamy ze startym jabłkiem razem z cebulą. Co chwilę mieszając aby uniknąć przypalenia. Podlewamy ją 100 ml wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
  3. Gdy woda się zredukuje dolewamy kolejną turę wody i dalej dusimy. Powtarzamy czynność, aż kapusta będzie miękka. Ilość potrzebnej wody zależy od mocy palnika, garnka a nawet  kapusty.   
  4. Kapustę gotujemy około 30 minut, po czym dodajemy masło, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  5. Mieszamy dokładnie, w razie potrzeby możemy dodać trochę wody, lub/i zagęścić kapustę łyżką lub dwiema mąki – podsypując ją i energicznie mieszając.

 

Całość zawiera ( 3-4 porcje! ) :

  • 500 kCal
  • 21 g tłuszczu
  • 76 g węglowodanów
  • 10 g białka
Reklamy

2 thoughts on “Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem

  1. Pingback: Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s