Imbirowy łosoś ze świeżą sałatką z mango i serem Hallumi

Szybko, pysznie zdrowo i nieco egzotycznie. W sam raz na letnią kolację.

Łączymy łososia norweskiego z egzotycznym mango i greckim serem Hallumi – próbowaliście go już kiedyś?

Ser Hallumi ? – przed obróbka przypomina smakiem coś pomiędzy mozarrella i oscypkiem – po usmażeniu bez dodatku tłuszczu traci słony posmak, staje się przyrumieniony i cudownie chrupiący – idealny dodatek do sałatek!


11425788_972111392822308_1233812343_n

Porcja dla 2 osob –

  • 220 g ( 2 porcje ) umytego i osuszonego łososia
  • starty świeży imbir ( wielkosci kciuka )
  • kilka kropel soku z limonki
  • kilka kropel sosu sojowego
  • pieprz
  • maka do obtoczenia
  1. Łososia nacieramy imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Pieprzymy i ewentualnie dosalamy.
  2. Następnie rybę obtaczamy w malej ilości maki i wrzucamy na rozgrzana patelnie – w zależności o grubości, smażymy od 5 do 10 minut. Przesmażony łosoś traci większość swoich walorów smakowych!

Sałatka –

  • Mix salat umytych i osuszonych ( wirówka do salaty to wspaniały wynalazek! )
  • 100 g sera Hallumi pokrojonego w plastry
  • pól mango pokrojonego w paski
  • garść liści bazylii
  • pomidorki cherry pokrojone w cwiartki

Ser Hallumi podsmażamy bez tłuszczu – przekładamy na 2 stronę dopiero jak stanie sie przyrumieniony.

Sos Vinegrette – W shakerze umieszczamy wszystkie poniższe składniki, dokładnie mieszamy. 

  • 20 ml oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 2-3 łyżki octu winnego ( u mnie jabłkowego )
  • łyżka musztardy z goczyca / sarebskiej
  • łyżka miodu – lub ciut więcej
  • szczypta rozmarynu

Na talerzu układamy sałatę i bazylie, a na niej pomidory, plasterki mango oraz ser. Polewamy vinegrettem.

Bon Apetit!


Składniki odżywcze:

  • kCal – 499 kCal
  • Białko – 40 g
  • Tluszcz – 29 g
  • Węglowodany – 10 g
Reklamy

One thought on “Imbirowy łosoś ze świeżą sałatką z mango i serem Hallumi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s