Ciasto marchewkowe z ananasem z polewą z serka philadelphia

Moje ulubione ciasto i uwielbiane przez wszystkich ! Rodem z UK !

Marchewkowe z dodatkiem ananasa.

Zimowe (mimo, że ona już za nami ), rozgrzewające smaki przypraw – imbir, kardamon i cynamon – uwieńczone delikatnym lekko słonym serkiem philadelfia o aromacie migdałów i chrupiącymi orzechami włoskimi.

Teoretycznie to… można by podciągnąć pod sałatkę : D


11026424_914415525258562_12835592_n 11026737_914415521925229_585576866_n

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego kardamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 100 g odsączonych i pokrojonych w małą kostkę ananasów (z puszki lub świeżych)
  • 250 g startej na średnich oczkach marchewki

polewa:

  • 400 g serka philadelfia
  • 30 g cukru
  • 16 g cukru waniliowgo
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • orzechy włoskie do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Do jednego naczynia przesiewamy i mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
  2. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
  3. Łączymy zawartość obu naczyń, dodając marchewkę i ananasy na końcu, mieszamy dokładnie łyżką do otrzymana jednolitej masy.
  4. Keksówkę 30 x 12 cm wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto.
  5. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 35 – 40  minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z serka philadelphia:

  • 300 g serka philadelphia
  • 4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s